Onderhoudsplan voor het bos en de beschermde parktuin van Villa Madonna: “We plantten al 15.000 bloembollen, extra beuken en een nieuwe sequoia”

RONSEDe beschermde parktuin en het bos van Villa Madonna op de Kruisberg worden in fases aangepakt op basis van een onderhoudsplan dat samen met Onroerend Erfgoed is uitgewerkt. Dit jaar nog worden er verschillende bomen gepland: extra beuken en een nieuwe sequoia.Geert Desmytere 08-11-21, 08:25 Laatste update: 13:04

Villa Madonna werd in 1906 gebouwd in opdracht van toenmalig vrederechter Edmond Matthijs. Het kasteeltje ligt in de bocht ter hoogte van het Park Malander. Caroline Van den Bossche en Joost Van Goethem kochten het stenen mysterie in 2018.
“We zijn begonnen met de heraanleg van het parkdomein en het bos van de Villa met de bedoeling om het karakter van de Engelse tuin terug zichtbaar te maken. De vroegere paden zijn op een natuurlijke manier heraangelegd en er werd weer leven in de vijver gebracht. Het parkdomein telt heel wat oude beuken en eiken van meer dan 200 jaar oud. De beuken lijden zwaar onder de klimaatopwarming. Een grote onderhoudsbeurt door een gecertifieerde boomverzorger heeft hen weer ademruimte gegeven”, zegt Caroline.

15.000 bloembollen

Samen met Onroerend Erfgoed hebben de eigenaars een onderhoudsplan uitgewerkt. Joost Van Goethem: “Extra beuken ter vervanging van gesneuvelde exemplaren en een nieuwe sequoia, toen een must-have in dit type tuin, maken daar deel van uit. In het plan is eveneens voorzien dat we in de komende jaren alle verdwenen struiken en bloemen die verdwenen zijn heraanplanten. In het voorjaar 2022 beginnen we met rododendrons en azalea’s. Dit najaar gingen al 15.000 bloembollen – tulpen, narcissen, hyacinten en vooral heel wat anemonen – de grond in. Een deel planten we samen met de brede familie, de rest wordt gepland door de monitoren van buurtsportwerk Oudenaarde. We kijken al uit naar de lente van 2022.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s